fbpx

Εξατομικεύστε την Άθλησή σας

Στο εργαστήριο μοριακής βιολογίας και γενετικής DNA Therapeutics σε βοηθάμε να εξατομικεύσεις την άθλησή σου συνδυάζοντας την Άθληση και Γενετική για ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η αθλητική απόδοση επηρεάζεται σημαντικά από τη γενετική προδιάθεση και την επίδραση των γονιδίων στις προσαρμογές από την προπόνηση. Με τον γονιδιακό έλεγχο επιχειρείται η μεγιστοποίηση της απόδοσης με τη λιγότερη δυνατή φθορά. Ανιχνεύονται γονιδιακοί πολυμορφισμοί που συνδέονται με την αντοχή, τη μυϊκή δύναμη και απόδοση, την ταχύτητα, την ευαισθησία σε τραυματισμούς των τενόντων και των οστών και το ψυχολογικό κίνητρο για άσκηση. Το γονιδιακό σου προφίλ προσδιορίζει τα πιθανά γενετικά πλεονεκτήματα στις αθλητικές επιδόσεις αλλά και τους γενετικούς φραγμούς που πρέπει να ξεπεραστούν. Με τον τρόπο αυτό, Άθληση και Γενετική, γίνονται ένα!

Εξατομικευμένη Άθληση


Κόστος εξέτασης: 130 €
Μέθοδος: NGS
Αποτέλεσμα: 10 ημέρες
Είδος Βιολογικού Δείγματος: Στοματικό επίχρισμα

Κάρδιο-αναπνευστική

Η μέγιστη απόδοση, χωρίς να επέλθει κούραση κατά τη διάρκεια μιας άσκησης, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας, την οξυγόνωση και την απομάκρυνση γαλακτικού οξέος και ενώσεων.

Αεροβική ικανότητα

Ορισμένα γονίδια σχετίζονται με κάρδιο-αναπνευστικά οφέλη από την αερόβια άσκηση και βοηθούν να αντιληφθείτε τη μέγιστη φυσική αερόβια ικανότητά σας.

Αποθεραπεία μετά την άσκηση

Συγκεκριμένα γονίδια επηρεάζουν τον χρόνο που χρειάζεται ο οργανισμός να κάνει αποτοξίνωση μετά την άσκηση. Αυτό είναι σημαντικό για τον σχεδιασμό του προγράμματος άθλησης και διατροφής.

Μυϊκή Δύναμη

Η μυϊκή απόδοση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μυϊκή σύσταση, την απόδοση μηχανισμών μυϊκής αποκατάστασης και την απομάκρυνση γαλακτικού οξέος.

Τραυματισμός τενόντων

Γενετικοί πολυμορφισμοί σχετίζονται με διαφοροποιημένη αποτελεσματικότητα στη σύνθεση του κολλαγόνου, που συνεπάγεται πιθανή προδιάθεση για τενοντοπάθειες και για τραυματισμούς μαλακού ιστού.

Απορρόφηση Ιχνοστοιχείων

Έλεγχος ικανότητας απορρόφησης και αποτοξίνωσης Ασβεστίου, Σιδήρου και Μαγνησίου, αλλά και του κινδύνου υπερφόρτωσης από Σίδηρο.

ACTN3: Το γονίδιο του “Αθλητή”


Κόστος εξέτασης: 50 €
Μέθοδος: PCR
Αποτέλεσμα: 1-2 ημέρες
Είδος Βιολογικού Δείγματος: 3-5ml Αίματος με αντιπηκτικό EDTA

Η αθλητική απόδοση καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η γενετική, η διατροφή και η εκπαίδευση. Ένα από τα πιο μελετημένα γονίδια που επιδράει στην αθλητική απόδοση που μερικές φορές αναφέρεται ως «γονίδιο αθλητή». Το γονίδιο αυτό έχει ευρεία επίδραση στη μυϊκή λειτουργία, η γνώση του οποίου μπορεί να βοηθήσει στη εξατομίκευση των προγραμμάτων άσκησης, αφού δίνει πληροφορίες σχετικά με την προσαρμογή στην άσκηση, την αποκατάσταση της άσκησης και του αθλητικού κινδύνου τραυματισμού.

Στους μυς μας, οι δύο κύριοι τύποι μυϊκών ινών είναι οι ίνες αργής συστροφής και ταχείας συστροφής. Οι ίνες γρήγορης συστροφής αντιδρούν γρήγορα και έντονα, αλλά σύντομα εξαντλούνται. Οι ίνες αργής συστροφής από την άλλη πλευρά είναι λιγότερο ισχυρές αλλά αντέχουν περισσότερο. Το γονίδιο ACTN3 ελέγχει ποιος τύπος ινών είναι πιο συχνός στους σκελετικούς μύες σας.

Υπάρχουν 2 μορφές του γονιδίου ACTN3:
• Το αλληλόμορφο R (πολυμορφισμός C).
• Το αλληλόμορφο X (πολυμορφισμός Τ).

Η ύπαρξη του R αλληλομόρφου προκαλεί ισχυρή μυϊκή συστολή λόγω των μυϊκών ινών ταχείας συστροφής (type II), που υποδηλώνει ότι το άτομο μπορεί να γίνει εξαίρετος αθλητής ταχύτητας. Εμφανίζει προστατευτικό ρόλο καθώς σχετίζεται με την γρήγορη ανάκαμψη από την άσκηση και τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης τραυματισμού και μυϊκής βλάβης.


Η ύπαρξη του X αλληλομόρφου λόγω των μυϊκών ινών αργής συστροφής (type I) υποδηλώνει ότι το άτομο έχει μεγαλύτερη αντοχή. Σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα μυϊκής βλάβης και περισσότερο χρόνο που απαιτείται για την ανάρρωση, έπειτα από έντονη άσκηση.

*** Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων πραγματοποιείται από τον Γενετικό Σύμβουλο του εργαστηρίου συνεκτιμώντας τα κλινικά ευρήματα και το ιστορικό του ασθενούς, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.


Πώς βοηθάει ο γενετικός έλεγχος να επιλέξω το σωστό άθλημα για εμένα ή το παιδί μου;

Η αθλητική απόδοση εξαρτάται από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και από τη γενετική προδιάθεση (ταλέντο) σας επηρεάζοντας την προσαρμογή σας στην προπόνηση. Έτσι, για να γίνει κάποιος πρωταθλητής πρέπει να γεννηθεί με ευνοϊκό γονότυπο ως προς το συγκεκριμένο τύπο αθλήματος. Ξέροντας από την αρχή που υπερτερεί, μπορεί να διαλέξει το σωστό αγώνισμα και έχοντας το γενετικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων που κάνουν την ίδια προπόνηση με σωστό προπονητικό πλάνο, μπορεί να φτάσει στον στόχο του που είναι ο πρωταθλητισμός.

Η γενετική εξέταση των 21 γονιδίων ελέγχει την προδιάθεση αυτή και συμπεραίνει αν σύμφωνα με τα γονίδια σας αν υπάρχουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για το άθλημα που επιθυμείτε και για την κατάλληλη αποκατάσταση από την άσκηση.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να διαλέξετε σε ποιο άθλημα αντοχής/δύναμης/ταχύτητας έχετε έφεση και με προπόνηση να αυξήσετε την απόδοσή σας με την λιγότερη δυνατή φθορά.

Ελέγχουμε 23 γονίδια σχετικά με την άθληση.

Το εξατομικευμένο προφίλ, δεν δείχνει ασθένειες αλλά υποδεικνύει προδιάθεση εστιάζοντας στον τομέα της πρόληψης και συγκεκριμένα στις γενετικές παραλλαγές του ατόμου.
Translate »