fbpx

Στο εργαστήριο μοριακής βιολογίας και γενετικής DNA Therapeutics, πραγματοποιούμε ιολογικές εξετάσεις χρησιμοποιώντας πολλαπλές μεθόδους για τον εργαστηριακό έλεγχο ιογενών λοιμώξεων. Μια ιογενής λοίμωξη είναι ο πολλαπλασιασμός ενός επιβλαβούς ιού μέσα στο σώμα σας. Οι ιοί μολύνουν έναν ξενιστή εισάγοντας το γενετικό τους υλικό στα κύτταρα εισβάλλοντας στον εσωτερικό μηχανισμό του κυττάρου δημιουργώντας περισσότερα σωματίδια ιού. Οι γενετικές εξετάσεις που πραγματοποιεί το εργαστήριο αφορούν τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες (STD), τις τρεις πιο κοινές λοιμώξεις ανθρωπίνων ιών έρπητα (CMV-EBV-HHV6) καθώς και τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Μοριακός έλεγχος πολυμορφισμών για 10 Παθογόνους Ιούς


Κόστος Εξέτασης: 100 
Μέθοδος: PCR-Υβριδισμός (CE-IVD)
Αποτέλεσμα: 1-2 ημέρες
Είδος Βιολογικού Δείγματος: 3-5ml Αίματος με αντιπηκτικό EDTA

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) αποτελούν την πιο κοινή ομάδα μολυσματικών ασθενειών. Οι ΣΜΝ μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο μέσω σεξουαλικής δραστηριότητας και η αυξητική τους τάση, ιδίως μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών, κάνει την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση τους να παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι οργανισμοί (βακτήρια, ιοί ή παράσιτα) που προκαλούν ΣΜΝ μπορεί να περάσουν από άτομο σε άτομο μέσω του αίματος, το σπέρμα ή κολπικά και άλλα σωματικά υγρά.

Παθογόνοι ιοί
Chlamydia TrachomatisMycoplasma Urealyticum
Neisseria GonorrheaeMycoplasma Hominis
Mycoplasma GenitaliumHerpes simplex 1 (HSV-1)
Trichomonas VaginalisHerpes simplex 2 (HSV-2)
Ureaplasma ParvumTreponema pallidum

Μοριακή ανίχνευση
CMV – EBV – HHV6


Κόστος Εξέτασης:
Μέθοδος: PCR-Υβριδισμός (CE-IVD)
Αποτέλεσμα: 1-2 ημέρες
Είδος Βιολογικού Δείγματος: 3-5ml Αίματος με αντιπηκτικό EDTA

Ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) είναι ένας κοινός ιός. Μετά τη μόλυνση, το σώμα διατηρεί τον ιό για ζωή. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν CMV επειδή σπάνια προκαλεί προβλήματα σε υγιείς ανθρώπους.

Ο ιός Epstein-Barr (EBV), επίσης γνωστός ως ανθρώπινος ιός έρπητα 4, είναι μέλος της οικογένειας του ιού του έρπητα. Είναι ένας από τους πιο κοινούς ιούς του ανθρώπου. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με EBV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο EBV εξαπλώνεται συνήθως μέσω σωματικών υγρών, κυρίως σάλιο και μπορεί να προκαλέσει λοιμώδη μονοπυρήνωση.

Ο ανθρώπινος έρπης 6 (HHV-6) είναι ένα σύνολο δύο στενά συνδεδεμένων ιών έρπητα γνωστών ως HHV-6A και HHV-6B. Ο HHV-6B μολύνει σχεδόν το 100% των ανθρώπων, συνήθως πριν από την ηλικία των τριών και συχνά οδηγεί σε πυρετό, διάρροια, μερικές φορές με εξάνθημα γνωστό ως roseola. Αν και σπάνια, αυτή η αρχική λοίμωξη HHV-6B μπορεί επίσης να προκαλέσει εμπύρετους σπασμούς, εγκεφαλίτιδα ή δυσάρεστες επιληπτικές κρίσεις. Λίγα είναι γνωστά σχετικά με τον τρόπο απόκτησής του, αλλά μια μικρή μελέτη διαπίστωσε πολύ χαμηλά επίπεδα HHV-6A στο σάλιο των μισών υγιών ενηλίκων.

Μοριακή ανίχνευση
HPV


Κόστος Εξέτασης:  
Μέθοδος: PCR-Υβριδισμός (CE-IVD)
Αποτέλεσμα: 1-2 ημέρες
Είδος Βιολογικού Δείγματος: 3-5ml Αίματος με αντιπηκτικό EDTA

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) μεταδίδεται μέσω επαφής με το δέρμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν λοίμωξη από τον HPV των γεννητικών οργάνων μέσω άμεσης σεξουαλικής επαφής, συμπεριλαμβανομένου του κολπικού, πρωκτικού και στοματικού σεξ. Επειδή ο HPV είναι λοίμωξη από δέρμα σε δέρμα, δεν απαιτείται σεξουαλική επαφή για να πραγματοποιηθεί μετάδοση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο HPV εξαφανίζεται μόνος του και δεν προκαλεί προβλήματα υγείας. Αλλά όταν ο HPV δεν εξαφανιστεί, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και καρκίνο.

Ο μοριακός έλεγχος μπορεί να παρέχει τόσο διαγνωστικές όσο και προγνωστικές πληροφορίες για την κλινική αξιολόγηση των γυναικών σε κίνδυνο.

*** Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων πραγματοποιείται από τον Γενετικό Σύμβουλο του εργαστηρίου συνεκτιμώντας τα κλινικά ευρήματα και το ιστορικό του ασθενούς, σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.


Ο έλεγχος γίνεται εφόσον έχω συμπτώματα ή μπορεί να διαγνωστεί και πριν ο ιός;

Κάθε περίπτωση που αναφέραμε παραπάνω είναι διαφορετική όπως και ο κάθε εξεταζόμενος. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου εκτός από διαγνωστικές, ο μοριακός έλεγχος δίνει και προγνωστικές πληροφορίες. Γι’ αυτό πριν προχωρήσουμε στον αντίστοιχο μοριακό έλεγχο, η ομάδα της DNA Therapeutics είναι στη διάθεσή σας να ακούσει και να συζητήσει την κατάσταση σας καθώς ο Γενετικός Σύμβουλος μέσω της Γενετικής Συμβουλευτικής μπορεί να σας καθοδηγήσει βάσει των αναγκών σας.

Πότε να προχωρήσω σε μοριακό έλεγχο για ιογενή λοίμωξη;

Μια ιογενής λοίμωξη μπορεί να μειώσει την άμυνα του οργανισμού, με συνέπεια η πιθανότητα για μια επιπρόσθετη βακτηριακή λοίμωξη να αυξάνει. Γι’ αυτό σε περίπτωση που κάποιος παρατηρήσει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ή ακόμη και ο σύντροφός του-είτε έχει υποψία εμφάνισης, χωρίς δεύτερη σκέψη θα πρέπει να προχωρήσει στον αντίστοιχο μοριακό έλεγχο.

Translate »