fbpx

DNA Therapeutics

Μαθαίνοντας για την ευαισθησία στα τρόφιμα!

Μαθαίνοντας για την ευαισθησία στα τρόφιμα!

Πολύ συχνά ο όρος της τροφικής δυσανεξίας συγχέεται με την έννοια της τροφικής αλλεργίας, αποτελούν όμως δυο αρκετά διαφορετικές καταστάσεις!

Η διαφορά τους έγκειται κυρίως στον τρόπου αντίδρασης του ανοσοποιητικού, στην χρονική στιγμή εμφάνισης των συμπτωμάτων αλλά και στην σοβαρότητα αυτών.

Αρχικά στην περίπτωση της τροφικής αλλεργίας η κατανάλωση της εκάστοτε ουσίας ακόμη και σε μικρή ποσότητα, προκαλεί μια σχεδόν ακαριαία αντίδραση ή σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και 2 ώρες από την κατανάλωση αλλά όχι παραπάνω. Ο λόγος αυτού είναι η λανθασμένη αναγνώριση ορισμένων τροφικών πρωτεϊνών ως αλλεργιογόνων και η παραγωγή αντιγόνων έναντι αυτών (Muthukumar et al., 2020).

Στην περίπτωση τώρα της τροφικής δυσανεξίας μετά της πρόσληψη κάποιας τροφής η χρονική στιγμή που θα εμφανίσει κάποια συμπτωματολογία μπορεί να ποικίλει και ενδέχεται να καθυστερήσει έως και 48 ώρες.

Η τροφική δυσανεξία στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν φαίνεται να προκαλείται από ακαριαία ανοσοαπόκριση, αντί αυτού υπάρχουν μεταβολικές και άλλες αντιδράσεις που προκαλούν την εκάστοτε συμπτωματολογία (Gargano et al., 2021).
Η συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων αλλεργιών έχει άμεση σχέση με την γεωγραφική περιοχή και τις διατροφικές συνήθειες κάθε τόπου.

Περισσότερη μαζική κατανάλωση σε συγκεκριμένες τροφές οδηγεί και σε περισσότερες περιπτώσεις αλλεργικών επεισοδίων. Είναι γνωστό πως αλλεργίες σε πολύ διαδεδομένες τροφές όπως είναι τα φυστίκια/φυστικοβούτυρο είναι πολύ συχνές στις ΗΠΑ όπου και η κατανάλωση είναι αντίστοιχα πολύ υψηλή ενώ εμφανίζονται πολύ σπανιότερα σε περιοχές όπως είναι η Νότια Ευρώπη καθώς η κατανάλωση είναι σημαντικά μειωμένη.

Το τεστ Food Allergy περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα τροφών και είναι ιδανικό για όσους θέλουν να βελτιστοποιήσουν τη διατροφή τους και να απαλλαγούν από τα  ανεπιθύμητα συμπτώματα, τα οποία προέρχονται από αυτή.

Πάρις Ρόιδος
Ph.D, M.Sc. Μοριακός Βιολόγος - Γενετιστής

Πηγή

  • Marcum JA. Nutrigenetics/Nutrigenomics, Personalized Nutrition, and Precision Healthcare. Curr Nutr Rep. 2020 Dec;9(4):338-345. doi: 10.1007/s13668-020-00327-z. PMID: 32578026
  • GBD 2017 Diet Collaborators. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990-2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet. 2019 May 11;393(10184):1958-1972. doi: 10.1016/S0140-6736(19)30041-8. Epub 2019 Apr 4. Erratum in: Lancet. 2021 Jun 26;397(10293):2466. PMID: 30954305; PMCID: PMC6899507
4.1/5

Μεταβολισμός και υγεία. Το τεστ μετρά σημαντικές αλλαγές σε 14 γονιδιακούς στόχους.

4.5/5

Ελέγξτε ένα σύνολο τροφών που υποψιάζεστε ότι μπορεί να σας προκαλούν δυσφορία

Γίνε και εσύ μέλος

Λάβετε δωρεάν διαδικτυακές συμβουλές και προτάσεις που παραδίδονται απευθείας στο e-mail σας. 

Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν
η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.