fbpx

DNA Therapeutics

Πως ερμηνεύονται τα αποτελέσματα

Πώς ερμηνεύονται τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου PCR;

Πως ερμηνεύονται τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου PCR;

Όλοι βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο του τρίτου κύματος του COVID-19. Έντονο προβληματισμό και ανησυχία μεταξύ των επιδημιολόγων συνεχίζουν να προκαλούν οι υψηλοί αριθμοί κρουσμάτων που εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των τεστ για τη διάγνωση του κορωνοϊού και παρατηρείται μια αυξημένη μεταδοτικότητά του, οι ειδικοί στη δημόσια υγεία υποστηρίζουν ότι τα διαγνωστικά εργαστήρια θα πρέπει να αναφέρουν στα αποτελέσματα των μοριακών τεστ επιπροσθέτως- πέρα από το αν κάποιος είναι θετικός ή όχι στον ιό- μια ακόμη σημαντική πληροφορία: την τιμή CT.

Όμως, τι σημαίνει η τιμή CT και πως την αξιολογούμε?

Προκειμένου να υπάρχει μια καλύτερη εικόνα ως προς το σε ποιο βαθμό ένας άνθρωπος μπορεί να μεταδώσει τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, θα είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζουμε το ιικό φορτίο που έχει ο κάθε ασθενής , προκειμένου να αποφευχθεί η ταχεία εξάπλωση της νόσου. Το ιικό φορτίο δηλώνεται μέσω της τιμής CT (Cycle Threshold), η οποία αντιστοιχεί στον αριθμό των κύκλων κατά τον οποίο ανιχνεύεται το γονιδίωμα του ιού.

Για την ανίχνευση της λοίμωξης από τον SARS- CoV-2 απομονώνεται το ιικό RNA από τα ανθρώπινα κύτταρα το ιικό RNA και κατόπιν, μέσω της γνωστής διαδικασίας PCR πολλαπλασιάζεται με την εφαρμογή πολλαπλών κύκλων (περίπου 40 κύκλοι) ενίσχυσης του δείγματος. Μετά από κάθε κύκλο το RNA του ιού διπλασιάζεται με αποτέλεσμα να προκύψει μια ποσότητα του γονιδιώματος του ιού επαρκή για να ανιχνευθεί από τον αναλυτή.

Το CT δείχνει πόσοι κύκλοι χρειάστηκαν για να βρεθεί ο ιός στο δείγμα. Όσο μικρότερο είναι το CT, τόσο μεγαλύτερο εκτιμάται το ιικό φορτίο. Όταν δεν ανιχνεύεται κάποιο σήμα μετά από 40 κύκλους, τότε δεν υπάρχει καθόλου CT και το δείγμα είναι αρνητικό.

Αξιολογώντας τον δείκτη CT, προκύπτει πως:

  • το ίδιο δείγμα ενός ανθρώπου μπορεί να δώσει διαφορετικές τιμές CT σε διαφορετικούς αναλυτές και διαφορετικά πρωτόκολλα
  • διαφορετικά δείγματα (ρινοφαρυγγικό, στοματοφαρυγγικό κλπ.) από τον ίδιο άνθρωπο μπορούν να δώσουν διαφορετικούς αριθμούς CT.

Επομένως, είναι προφανές, ότι η τιμή CT δεν αποτελεί πάντα μια αξιόπιστη και απόλυτη τιμή, κάτι που φέρνει σε αντιπαράθεση πολλούς επιδημιολόγους και το θέμα είναι υπό συζήτηση.

Οι θετικοί είναι πάντα μεταδοτικοί;

Αρχικές μελέτες έδειξαν ότι οι άνθρωποι που νοσούν με COVID-19, κατά τις πρώτες ημέρες της λοίμωξής τους έχουν τιμές CT κάτω του 30, αλλά συχνά και κάτω του 20, κάτι που υποδηλώνει το μεγάλο ποσοστό του ιού στον οργανισμό. Καθώς περνούν οι μέρες και ο ιός εξασθενεί, οι τιμές CT σταδιακά ανεβαίνουν. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι η χαμηλή τιμή CT και επομένως το υψηλό ιικό φορτίο συνδέεται με την υψηλή μεταδοτικότητα και την έντονη συμπτωματολογία.

Μελέτες που διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ των τιμών του SARS-CoV-2 Ct και της μεταδοτικότητας έδειξαν ότι δείγματα με υψηλότερες τιμές Ct είχαν χαμηλότερη θετικότητα καλλιέργειας και ο ιός αδυνατεί να αναπτυχθεί. Επίσης , έχει δειχθεί πως αρκετοί άνθρωποι μετά την ανάρρωση τους από τον COVID-19 έχουν παρατεταμένα θετικά αποτελέσματα PCR για αρκετές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες και οι τιμές Ct είναι πολύ υψηλές ( >35 κύκλους).

Με βάση αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι πολλοί ασθενείς που βγαίνουν θετικοί στην PCR μετά την ανάρρωση τους και έχουν υψηλή τιμή CT (> 35 κύκλους), δεν έχουν αρκετό ιικό φορτίο και πολύ πιθανόν πλέον να μην μπορούν να το μεταδώσουν.

Σε ερευνητικό επίπεδο, ο δείκτης CT μπορεί να βοηθήσει τους επιδημιολόγους να βγάλουν πόρισμα τόσο για την υγεία μεμονωμένων ατόμων όσο και γενικότερα του πληθυσμού, ενώ μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να ξεχωρίσουν τους πιο μεταδοτικούς και τους ασθενείς που νοσούν σοβαρά και κινδυνεύουν. Πάρα το γεγονός ότι ο δείκτης CT αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τους ειδικούς, σίγουρα δεν είναι το μόνο στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν για την πορεία μιας νόσου.

Στη DNA Therapeutics, μπορούμε να σε βοηθήσουμε στην καλύτερη κατανόηση των αποτελεσμάτων σου. Κλείσε το ραντεβού σου ηλεκτρονικά.

Λαμπρινή Κωσνταντάρα
M.Sc. Μοριακή Βιολογία

Πηγή

  • Marcum JA. Nutrigenetics/Nutrigenomics, Personalized Nutrition, and Precision Healthcare. Curr Nutr Rep. 2020 Dec;9(4):338-345. doi: 10.1007/s13668-020-00327-z. PMID: 32578026
  • GBD 2017 Diet Collaborators. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990-2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet. 2019 May 11;393(10184):1958-1972. doi: 10.1016/S0140-6736(19)30041-8. Epub 2019 Apr 4. Erratum in: Lancet. 2021 Jun 26;397(10293):2466. PMID: 30954305; PMCID: PMC6899507
4.1/5

Μοριακός έλεγχος ανίχνευσης του κορωνοϊού (SARS-CoV-2).

4.5/5

Ανίχνευση αντισωμάτων ενάντια του κορωνοϊού (SARS-CoV-2)

Γίνε και εσύ μέλος

Λάβετε δωρεάν διαδικτυακές συμβουλές και προτάσεις που παραδίδονται απευθείας στο e-mail σας. 

Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν
η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.