fbpx

DNA Therapeutics

τροφική δυσανεξίας ή αλλεργίας

Ποιες οι διαφορές της τροφικής δυσανεξίας με την αλλεργία;

Ποιες οι διαφορές της τροφικής δυσανεξίας με την αλλεργία;

Οι τροφικές δυσανεξίες μπορούν να επιφέρουν ένα φάσμα αρκετά δυσάρεστων συμπτωμάτων. Αυτά μεταξύ άλλων μπορεί να περιλαμβάνουν πρήξιμο, πόνο στο στομάχι, φούσκωμα, δυσπεψία αλλά και πονοκεφάλους. Το διάστημα από την πρόσληψη μιας τροφής μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων αυτών μπορεί να ποικίλει και ενδέχεται να καθυστερήσει έως και 48 ώρες.

Η καθυστέρηση των συμπτωμάτων στις τροφικές δυσανεξίες και η πιο ήπια εμφάνισή τους σε σύγκριση με αυτά των αλλεργιών αποτελεί ίσως την πιο διακριτή διαφορά τους. Επιπλέον, οι δυσανεξίες αφορούν την αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίζει σωστά την εκάστοτε τροφή ή ομάδα τροφών και όχι την έντονη ανοσοποιητική αντίδραση που παρατηρείται σε αλλεργικά επεισόδια, συνεπώς οι τροφικές δυσανεξίες δεν επιφέρουν κινδύνους αναφυλακτικών επεισοδίων αλλά εξακολουθούν να χρήζουν αντιμετώπισης αφού προκαλούν δυσάρεστα και έντονα συμπτώματα.

Το σώμα μας μπορεί να αντιδρά με διαφορετικούς τρόπους έναντι μιας ¨προβληματικής¨ τροφής. Ίσως ο απλούστερος τρόπος για να διαπιστώσουμε αρχικά εάν πρόκειται για ευαισθησία ή αλλεργία θα ήταν να παρατηρήσουμε το διάστημα που απαιτείται για την εμφάνιση συμπτωμάτων αλλά και το είδος των συμπτωμάτων αυτών.  Είναι πολύ σύνηθες οι έννοιες της τροφικής δυσανεξίας και ευαισθησίας να συγχέονται με αυτήν της τροφικής αλλεργίας, είναι όμως 2 τελείως διαφορετικές καταστάσεις.

Τροφική αλλεργία

Στην περίπτωση των αλλεργιών το σώμα μας αντιδρά ακαριαία ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα μόλις γίνει η πρόσληψη της τροφής. Η ανοσοποιητική αυτή αντίδραση οφείλεται στην ενεργοποίηση των ειδικών IgE αντισωμάτων.

Τα αντισώματα IgΕ αναγνωρίζουν και προσδένονται σε πρωτεΐνες του αλλεργιογόνου δημιουργώντας έτσι μια πολύ έντονη ανοσοποιητική αντίδραση και την ταυτόχρονη παραγωγή ουσιών που συμβάλουν σε αυτή όπως είναι η ισταμίνη. Τέλος τροφικές αλλεργίες ενδέχεται να προκαλέσουν πολύ σοβαρά συμπτώματα συμπεριλαμβανομένης και της αναφυλαξίας.

Τροφική δυσανεξία

Η τροφική δυσανεξία προκύπτει λόγω της αδυναμίας του σώματος για σωστή πέψη και μεταβολισμό της εκάστοτε τροφής που δημιουργεί την συμπτωματολογία με αποτέλεσμα την παρουσία μιας ποικιλίας συμπτωμάτων. Διαφέρει με την αλλεργική αντίδραση καθώς δεν εμπλέκει την άμεση αντίδραση του ανοσοποιητικού και παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα. Άτομα που πάσχουν από τροφικές δυσανεξίες ενδέχεται να έχουν έλλειψη κάποιου ενζύμου το οποίο να επιτελεί σημαντικό ρόλο στην διάσπαση των τροφών, ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η δυσανεξία στην γλουτένη.

Τα άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στην γλουτένη αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πέψη προϊόντων που την περιέχουν. Παρόλο που η τροφική δυσανεξία δεν περιλαμβάνει την κλασική ενεργοποίηση των IgE αντισωμάτων, μπορεί να ανιχνευτεί μέσω των IgG αντισωμάτων και πιο συγκεκριμένα των IgG4 μέσω ενός βιοχημικού τεστ. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα των αντισωμάτων αυτών, τόσο ενδεικτικό είναι για την αντίδραση που προκαλεί, συνεπώς η συγκεκριμένη τροφή πιθανόν να εμπλέκεται στην δημιουργία δυσανεξίας.

Ένα τεστ όπως το Food Allergy μπορεί να πληροφορήσει τον ενδιαφερόμενο για τα ποσοστά αντισωμάτων έναντι των τροφών που καταναλώνει.

Στην DNA Therapeutics πραγματοποιούμε τεστ δυσανεξίας εξετάζοντας 57 διαφορετικούς διατροφικούς παράγοντες μέσω ανίχνευσης των IgG4 αντισωμάτων. Τα αποτελέσματα δίνουν πληροφορίες για τα επίπεδα αντισωμάτων, συνεπώς και τα επίπεδα δυσανεξίας. Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα αυτά μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ακολουθήσει μια πιο στοχευμένη διατροφή και σωστότερη διαχείριση.

Πάρις Ρόιδος
Ph.D, M.Sc. Μοριακός Βιολόγος - Γενετιστής

Πηγή

  • Marcum JA. Nutrigenetics/Nutrigenomics, Personalized Nutrition, and Precision Healthcare. Curr Nutr Rep. 2020 Dec;9(4):338-345. doi: 10.1007/s13668-020-00327-z. PMID: 32578026
  • GBD 2017 Diet Collaborators. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990-2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. Lancet. 2019 May 11;393(10184):1958-1972. doi: 10.1016/S0140-6736(19)30041-8. Epub 2019 Apr 4. Erratum in: Lancet. 2021 Jun 26;397(10293):2466. PMID: 30954305; PMCID: PMC6899507
4.1/5

Μεταβολισμός και υγεία. Το τεστ μετρά σημαντικές αλλαγές σε 14 γονιδιακούς στόχους.

4.5/5

Ελέγξτε ένα σύνολο τροφών που υποψιάζεστε ότι μπορεί να σας προκαλούν δυσφορία

Γίνε και εσύ μέλος

Λάβετε δωρεάν διαδικτυακές συμβουλές και προτάσεις που παραδίδονται απευθείας στο e-mail σας. 

Αυτός ο ιστότοπος προστατεύεται από το reCAPTCHA και ισχύουν
η Πολιτική Απορρήτου και οι Όροι Παροχής Υπηρεσιών της Google.