Στα προηγούμενα άρθρα μιλήσαμε για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Αναφέραμε πως μέσω των γενετικών τεστ ελέγχεις την κληρονομικότητα και υπολογίζεις το ρίσκο που διατρέχεις για να εμφανίσεις θρομβώσεις.
Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε για το γονίδιο MTHFR. Ένα γονίδιο που ελέγχεται συχνά με μοριακό τρόπο και αφορά άτομα που έχουν παρουσιάσει κάποιου τύπου θρόμβωση.
Το γονίδιο MTHFR κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη η οποία καταλύει την μετατροπή τoυ 5,10-μεθυλο-τετραϋδροφυλλικού οξέος (MTHFR). Παραλλαγές του γονιδίου MTHFR έχουν συσχετιστεί με την ευαισθησία για εμφάνιση αγγειακών νοσημάτων και την εμφάνιση άλλων ασθενειών.
Ο πολυμορφισμός C677T προκαλεί την αλλαγή ενός αμινοξέος στην πρωτεϊνική αλληλουχία και συνεπώς έχει συσχετιστεί με μειωμένη απορρόφηση φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9) (περίπου 16% μειωμένη απορρόφηση). Η ετροζυγωτία αλλά και η ομοζυγωτία προκαλούν και οι δύο μειωμένη ενεργότητα του ενζύμου το οποίο παράγει 5-μεθυλο-τετραϋδροφυλλικού οξύ. Το οξύ αυτό δρα ως ο κύριος δότης ριζών μεθυλίου κατά την μετατροπή της ομοκυστεΐνης σε μεθειονίνη γεγονός που εν τέλη προκαλεί την αύξηση της ομοκυστεΐνης στο αίμα. Συμπτώματα που να προμηνύουν την εμφάνιση της ομοκυστενουρίας περιλαμβάνουν περιστατικά θρομβώσεων, επιληπτικά επεισόδια και άλλα.
Όσον αφορά τον πολυμορφισμό A1298C είναι ο συχνότερος σε εμφάνιση μετά τον C677T και σχετίζεται επίσης με μειωμένη δραστηριότητα του ενζύμου. Άτομα που φέρουν και τις δύο αυτές μεταλλάξεις έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για εμφάνιση αγγειακών νόσων καθώς και επιπλοκών εγκυμοσύνης στις γυναίκες.
Παραλλαγή C677T : Η παραλλαγή C677T στο γονίδιο MTHFR αποτελεί γενετική αιτία της ήπιας υπερομοκυστιναιμίας, η οποία προκαλεί μείωση της δραστικότητας του ενζύμου. Έως και το 37% του πληθυσμού φέρει την παραλλαγή, η οποία ωστόσο μπορεί να αυξήσει από μόνη της μέχρι και 3 φορές την πιθανότητα για θρόμβωση. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται ακόμα περισσότερο όταν τα άτομα φέρουν κι άλλες παραλλαγές.
Παραλλαγή A1298C: Ο πολυμορφισμός A1298C οδηγεί σε μείωση της δραστικότητας του ενζύμου, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό, τι στην περίπτωση της μεταλλαγής C677T του MTHFR. Δεν είναι τόσο «επικίνδυνος» από μόνος του, αλλά διερευνάται πάντα σε περιστατικά που έχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης, λόγω της ύπαρξης άλλων πολυμορφισμών στο DNA τους.
Κάπου εδώ κλείνουμε την σειρά άρθρων σχετικά με τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την πρόληψη εμφάνισης θρομβώσεων. Ελπίζω να καταφέραμε να σας εξηγήσουμε πως ο γενετικός έλεγχος συμβάλει στην έγκαιρη πρόληψη και διάγνωση ατόμων με θρομβοφιλία.
Για περισσότερες πληροφορίες, σας προτείνουμε την εξέταση Thrombo Predical της DNA Therapeutics, μια εξέταση βασισμένη σε προηγμένη επιστημονική έρευνα που προσφέρει εξατομικευμένες πληροφορίες για την κατάσταση του οργανισμού σας.
Μοιράσου το:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)