Whole Exome Sequencing: Τι είναι;
Το Whole Exome Sequencing (WES) αποτελεί μια σύγχρονη τεχνική ανάλυσης αλληλουχίας που βασίζεται στην χρήση της Αλληλούχισης Επόμενης Γενιάς (Next Generation Sequencing – NGS). Στην ουσία, αφορά την αλληλούχιση περιοχών του ανθρώπινου γονιδιώματος, τα οποία αποτελούν περίπου το 1-2% του συνολικού γονιδιώματος. Αυτές οι περιοχές είναι γνωστές ως εξόνια και κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες του οργανισμού. Ενδεχομένως, η σημαντικότερη πτυχή του WES είναι ότι περιλαμβάνει το 85% των παθογόνων γενετικών μεταλλάξεων που σχετίζονται με σπάνιες γενετικές ασθένειες.
Ποιος ο σκοπός;
Ο στόχος αυτού του γονιδιακού ελέγχου είναι να ανιχνεύσει τυχόν μοριακές ανωμαλίες που μπορεί να εξηγήσουν τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής υπό εξέταση. Συνήθως, αυτή η γενετική δοκιμασία συνιστάται σε περιπτώσεις όπου παρουσιάζονται σπάνιες και πολύπλοκες κλινικές εικόνες, καθώς και σε γενετικά σύνδρομα που εμφανίζουν μεγάλη ποικιλομορφία στα κλινικά τους χαρακτηριστικά.
Τι περιμένουμε;
Τα δυνητικά αποτελέσματα που αναμένουμε από έναν τέτοιο έλεγχο κατατάσσονται ως εξής:
Θετικά αποτελέσματα: Σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται οι παθογόνες και οι πιθανώς παθογόνες παραλλαγές που εντοπίζονται σε γονίδια που, με βάση τα σημερινά δεδομένα, συσχετίζονται ή πιθανώς συσχετίζονται με το φαινότυπο του ασθενούς.
Αποτελέσματα αβέβαιης κλινικής σημασίας: ε αυτήν την κατηγορία αναφέρονται παραλλαγές που μπορεί να σχετίζονται με το νόσημα που ελέγχεται, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα ώστε να χαρακτηριστούν ως πιθανώς παθογόνες ή ως πιθανώς ήπιες. Για να διευκρινιστεί καλύτερα ο ρόλος αυτών των παραλλαγών, ενδέχεται να απαιτηθεί επιπρόσθετος κλινικός έλεγχος ή/και γενετικός έλεγχος σε άλλα μέλη της οικογένειας.
Αρνητικά αποτελέσματα: Σε αυτήν την περίπτωση, δεν ανιχνεύονται παραλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου, δεν εντοπίστηκαν παραλλαγές που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τον λόγο για τον οποίο ζητήθηκε ο έλεγχος. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν υπάρχει γενετικό νόσημα που να προκαλεί το φαινότυπο, αλλά μπορεί να οφείλεται σε τεχνικούς περιορισμούς, όπως αναφέρεται παρακάτω, ή/και το υποκείμενο γενετικό νόσημα ενδέχεται να μην έχει ακόμα αναγνωριστεί.
Ποια τα οφέλη του WES;
• Παρέχει έγκαιρη διάγνωση, επιτρέποντας ακριβέστερες θεραπείες που οδηγούν σε βελτιωμένα αποτελέσματα.
• Βοηθά στην αποφυγή επιπρόσθετων, συχνά επώδυνων ή δαπανηρών εξετάσεων.
• Παρέχει πιο ακριβή πρόγνωση.
• Οδηγεί σε πιο ακριβή ιατρική παρακολούθηση και επιλογή φαρμακευτικής αγωγής.
• Επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό και τον εντοπισμό προ-συμπτωματικών μελών της οικογένειας.
Πολυάριθμες μελέτες αποδεικνύουν όλο και περισσότερο ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου WES οδηγούν σε έγκαιρη διάγνωση, εξατομικευμένη κλινική περίθαλψη και κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση. Στο μέλλον, είναι πιθανόν ότι αυτή η μέθοδος θα αποτελεί τη προτιμώμενη επιλογή για τις μοριακές διαγνώσεις, καθιστώντας περιττές περαιτέρω διαδικασίες και δοκιμές, και ανοίγοντας νέες προοπτικές στην κλινική φροντίδα και την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ενισχύστε την Υγεία σας
Ελπίζουμε ότι βρήκατε χρήσιμες τις πληροφορίες αυτού του άρθρου. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το πώς η γενετική μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας, συνιστούμε την υπηρεσία Gene Predical της DNA Therapeutics. Αυτή η υπηρεσία προσφέρει εξειδικευμένη γενετική ανάλυση για να σας βοηθήσει στην πρόληψη και διαχείριση της υγείας σας.
Μοιράσου το:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)