Οι όροι τροφικές αλλεργίες και τροφικές ευαισθησίες χρησιμοποιούνται συχνά εναλλακτικά, αλλά αναφέρονται σε διαφορετικές ανοσολογικές αντιδράσεις σε ορισμένα τρόφιμα. Ενώ και οι δύο μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία και ανεπιθύμητες αντιδράσεις, η κατανόηση των διαφορών μεταξύ των δύο είναι ζωτικής σημασίας για την ακριβή διάγνωση, την αποτελεσματική διαχείριση και τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε τους δύο αυτούς όρους και θα ανακαλύψουμε τις βασικές διαφορές τους.
Τι είναι οι Τροφικές Αλλεργίες;
Οι τροφικές αλλεργίες είναι ανοσοδιαμεσολαβούμενες αντιδράσεις που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού όταν αυτό αναγνωρίζει λανθασμένα μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη στα τρόφιμα ως επιβλαβή. Αυτή η αναγνώριση οδηγεί στην απελευθέρωση ισταμινών και άλλων χημικών ουσιών, προκαλώντας διάφορες αλλεργικές αντιδράσεις. Οι τροφικές αλλεργίες εκδηλώνονται συνήθως γρήγορα και μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, απαιτώντας άμεση ιατρική φροντίδα. Στα κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα περιλαμβάνονται τα φιστίκια, οι ξηροί καρποί, τα οστρακοειδή, τα αυγά, το γάλα, το σιτάρι, η σόγια και τα ψάρια.
Συμπτώματα Τροφικών Αλλεργιών
- Κνίδωση, φαγούρα ή έκζεμα
- Γαστρεντερικά προβλήματα: ναυτία, έμετος, κοιλιακό άλγος και διάρροια
- Αναπνευστικά προβλήματα: ρινική συμφόρηση, συριγμός ή δύσπνοια
- Αναφυλαξία: μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή αντίδραση που περιλαμβάνει ολόκληρο το σώμα και οδηγεί σε δυσκολία στην αναπνοή, πτώση της αρτηριακής πίεσης και απώλεια συνείδησης.
Πως εξετάζονται οι Τροφικές Αλλεργίες;
Για τη διάγνωση των τροφικών αλλεργιών έχουν αναπτυχθεί διάφορες μέθοδοι και τεχνικές, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες υγείας κατά περίπτωση. Υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης με την ένεση μίας μικρής ποσότητας εκχυλίσματος αλλεργιογόνου, με εξετάσεις αίματος που ελέγχουν τα αντισώματα IgE καθώς και μέσω του εξειδικευμένου προσδιορισμού συγκεκριμένων πρωτεϊνών. Τέλος, αρκετά γνωστή τεχνική είναι και αυτή των επιθεμάτων που περιέχουν αλλεργιογόνα και εφαρμόζονται στο δέρμα για 48 ώρες, στο πέρας των οποίων η περιοχή εξετάζεται για τυχόν αντιδράσεις.
Τι είναι οι Τροφικές Ευαισθησίες;
Η τροφική ευαισθησία αναφέρεται σε μια μη αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα τρόφιμα, που συνήθως προκαλείται από αδυναμία πέψης ορισμένων συστατικών των τροφίμων, όπως η λακτόζη ή η γλουτένη. Οι ευαισθησίες στα τρόφιμα περιλαμβάνουν μια καθυστερημένη ανοσολογική απόκριση και διαμεσολαβούνται από έναν διαφορετικό τύπο αντισώματος, την IgG. Τα αντισώματα IgG παράγονται ως απάντηση σε ένα ευρύ φάσμα αντιγόνων, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων, των βακτηρίων και άλλων ουσιών.
Συμπτώματα Τροφικών Ευαισθησιών
- Φούσκωμα, αέρια, κοιλιακό άλγος και διάρροια
- Πονοκέφαλοι ή ημικρανίες
- Δερματικά προβλήματα: εξανθήματα ή έκζεμα
- Κόπωση ή γενική αδιαθεσία
Πως εξετάζονται οι Τροφικές Ευαισθησίες;
Η εξέταση για ευαισθησίες σε τρόφιμα μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκη από την εξέταση για τις τροφικές αλλεργίες. Σε αντίθεση με τις τροφικές αλλεργίες, οι οποίες αφορούν το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορούν να διαγνωστούν με δερματικά τεστ ή εξετάσεις αίματος, οι ευαισθησίες στα τρόφιμα συχνά δεν εμφανίζονται στις παραδοσιακές εξετάσεις αλλεργίας. Οι μέθοδοι που έχουν αναπτυχθεί για την ανίχνευσή τους περιλαμβάνουν τη δίαιτα σταδιακής απομάκρυνσης τροφών, τη διατήρηση ενός ημερολογίου τροφίμων καθώς και τη ανίχνευση IgG αντισωμάτων.
Σημείωση: Πάντα να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας για εξατομικευμένες δοκιμές και συμβουλές.
Ενισχύστε την Υγεία σας
Ελπίζουμε ότι βρήκατε χρήσιμες τις πληροφορίες αυτού του άρθρου. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το πώς η γενετική μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας, συνιστούμε την υπηρεσία Food Allergy της DNA Therapeutics. Αυτή η υπηρεσία προσφέρει εξειδικευμένη γενετική ανάλυση για να σας βοηθήσει στην πρόληψη και διαχείριση της υγείας σας.
Μοιράσου το:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)