Η τροφική δυσανεξία αντιπροσωπεύει μια ευρεία γκάμα παθήσεων που επηρεάζουν τη διαδικασία πέψης, απορρόφησης και αντίδρασης σε συγκεκριμένα συστατικά τροφών. Αυτές οι παθήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν κακή πέψη των τροφών, διαταραχές στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών ή υπερευαισθησία σε συγκεκριμένα συστατικά τροφών.
Γαλακτοκομικά
Η λακτόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, απαιτεί την παρουσία ενός ειδικού ενζύμου, της λακτάσης, για τον οργανισμό μας προκειμένου να την διασπάσει, διευκολύνοντας έτσι τη διαδικασία πέψης και απορρόφησής της. Ωστόσο, η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλείται από την ανεπάρκεια του ενζύμου της λακτάσης, που οδηγεί σε ανικανότητα πέψης αυτού του σακχάρου και την εμφάνιση πεπτικών συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Κοιλιακό άλγος
- Πρήξιμο
- Διάρροια
- Αέρια
- Ναυτία
Υπολογίζεται ότι το 65% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει δυσκολία στο να μεταβολίσει τη λακτόζη, καθιστώντας τη δυσανεξία στη λακτόζη έναν από τους εξαιρετικά συνηθισμένους τύπους δυσανεξίας.
Γλουτένη
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε διάφορα σιτηρά, όπως το αλεύρι, το σιτάρι και η σίκαλη. Υπάρχουν παθήσεις που σχετίζονται με τη γλουτένη, όπως η κοιλιοκάκη και η ευαισθησία στη γλουτένη. Στην περίπτωση της κοιλιοκάκης, πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο λεπτό έντερο όταν έρχεται σε επαφή με τη γλουτένη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες σε όλο το πεπτικό σύστημα.
Πολλά άτομα βιώνουν ανεπιθύμητα συμπτώματα ακόμα και αν τα τεστ τους είναι αρνητικά για την κοιλιοκάκη. Αυτό ονομάζεται “μη-κοιλιακή ευαισθησία στη γλουτένη,” μια πιο ήπια μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη που επηρεάζει το 0.5% έως 13% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Πρήξιμο
- Κοιλιακό άλγος
- Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
- Πονοκεφάλους
- Κόπωση
- Πόνο στις αρθρώσεις
- Εξανθήματα
- Κατάθλιψη ή άγχος
- Αναιμία
Καφεΐνη
Η καφεΐνη αποτελεί μια πικρή χημική ένωση που βρίσκεται σε διάφορα ποτά, αλλά κυρίως στον καφέ, τα αναψυκτικά, το τσάι και τα ενεργειακά ποτά. Έχει τη δυνατότητα να δρα ως διεγερτικό, αυξάνοντας την εγρήγορση και μειώνοντας την αίσθηση κόπωσης κατά την κατανάλωσή της. Ο τρόπος που επιτυγχάνει αυτό είναι με το να μπλοκάρει τους υποδοχείς της αδενοσίνης, μιας ουσίας που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και προκαλεί υπνηλία.
Οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν να καταναλώσουν μέχρι 400 mg καφεΐνης την ημέρα, που αντιστοιχούν σε περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ, χωρίς να παρατηρήσουν αρνητικές επιπτώσεις. Ωστόσο, κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην καφεΐνη και μπορεί να εμφανίσουν αντιδράσεις ακόμα και με μικρές ποσότητες. Η υπερευαισθησία στην καφεΐνη συνδέεται συχνά με την κληρονομικότητα, καθώς και με τη δυσλειτουργία των μηχανισμών μεταβολισμού και εκκένωσης της καφεΐνης από τον οργανισμό. Άτομα με υπερευαισθησία μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως:
- Ταχύς καρδιακός παλμός
- Αίσθημα άγχους
- Νευρικότητα
- Αϋπνία
- Τρέμουλο
Φρουκτόζη
Η φρουκτόζη είναι ένα απλό σάκχαρο που βρίσκεται φυσικά σε φρούτα και λαχανικά, καθώς και σε διάφορα γλυκαντικά, όπως το μέλι, η αγαύη και το σιρόπι καλαμποκιού, τα οποία είναι πλούσια σε φρουκτόζη. Η κατανάλωση φρουκτόζης, ιδίως μέσω γλυκών ποτών, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία 40 χρόνια και συνδέεται με την αύξηση της παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων και των προβλημάτων με το ήπαρ.
Εκτός από τις παθήσεις που σχετίζονται με τη φρουκτόζη, υπάρχει επίσης μια τάση για ανεπαρκή απορρόφησή της και δυσανεξία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η φρουκτόζη δεν απορροφάται αποτελεσματικά στο αίμα. Αντίθετα, φτάνει στο παχύ έντερο, όπου υποβάλλεται σε ζύμωση από τα βακτήρια του εντέρου, προκαλώντας πεπτικά προβλήματα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Παλινδρόμηση
- Αέρια
- Διάρροια
- Ναυτία
- Κοιλιακός πόνος
- Εμετός
- Πρήξιμο
- Ενισχύστε την Υγεία σας
Ενισχύστε την Υγεία σας
Η κατανόηση των συμπτωμάτων και των αιτιών της τροφικής δυσανεξίας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Για εξειδικευμένη βοήθεια και ακριβή διάγνωση, η υπηρεσία Food Allergy της DNA Therapeutics μπορεί να σας καθοδηγήσει και να σας παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλύτερη διαχείριση της υγείας σας.
Μοιράσου το:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)