Ο καρκίνος του μαστού είναι μία από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου παγκοσμίως και αποτελεί τον πρώτο λόγο καρκινικών περιστατικών στις γυναίκες. Στην Ελλάδα, καταγράφονται περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα αντιμετωπίσει αυτήν τη μορφή καρκίνου κάποια στιγμή στη ζωή της. Στην Ευρώπη, το 60% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο. Αν και είναι σπάνιος στους άνδρες, με περίπου 100 φορές μικρότερη συχνότητα σε σχέση με τις γυναίκες, τα ποσοστά επιβίωσης έχουν αυξηθεί σημαντικά χάρη στον ακριβή προσδιορισμό του κινδύνου εμφάνισης μέσω των μοριακών ελέγχων, την έγκαιρη διάγνωση μέσω των μαστογραφιών και τις βελτιώσεις στη θεραπευτική αγωγή.
Ανάπτυξη του Καρκίνου του Μαστού
Στο εσωτερικό του μαστού, βρίσκουμε τον μαστικό αδένα και λίπος. Ο μαστικός αδένας βρίσκεται πίσω από τη θηλαία άλω και αποτελείται από τους λοβούς, όπου παράγεται το γάλα, καθώς και τους γαλακτοφόρους πόρους που μεταφέρουν το γάλα στους γαλακτοφόρους κόλπους και από εκεί στη θηλή. Η λεμφική ροή του μαστού κατευθύνεται προς τους μασχαλιαίους λεμφαδένες και από εκεί στους υπερκλείδιους λεμφαδένες.
Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκύψει είτε από τα κύτταρα των γαλακτοφόρων πόρων (γνωστός ως πορογενής καρκίνος του μαστού) είτε από τους λοβούς (λοβιακός καρκίνος του μαστού). Σε αυτά τα κύτταρα, μπορούν να προκύψουν μεταλλάξεις, οι οποίες οδηγούν σε πιο γρήγορη ανάπτυξη των κυττάρων. Στα αρχικά στάδια, αυτές οι αλλοιώσεις ενδέχεται να εμφανίζονται ως προκαρκινικές αλλοιώσεις που μπορούν να ανιχνευθούν στη μαστογραφία ως αποτιτανώσεις.
Κατά την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αλλοιώσεις μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο. Τότε, αποκτούν την ικανότητα να προκαλέσουν την ανάπτυξη νέων αγγείων που τρέφουν τον όγκο. Ο όγκος μεγαλώνει και, σε κάποιο σημείο της εξέλιξής του, τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να αποκτήσουν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν την πρωτοπαθή εστία και να μεταναστεύσουν είτε στους λεμφαδένες είτε σε άλλα όργανα του σώματος.
Συμπτώματα
Οι κυριότερες ενδείξεις του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν:
• Αίσθηση εξογκώματος ή σκλήρυνσης στο μαστό ή και στην περιοχή της μασχάλης.
• Πρήξιμο των λεμφαδένων, όπως αυτών στην μασχάλη.
• Εκκρίσεις υγρού ή αίματος από τη θηλή.
• Εισολκή θηλής (θηλή δεν προβάλλει προς τα έξω αλλά είναι ανεστραμμένη προς το εσωτερικό του μαστού)
• Ερυθρότητα, ευαισθησία, ή πόνος στο στήθος.
Σε αρχικά στάδια, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να μην παρουσιάζει κανένα από αυτά τα συμπτώματα. Καθώς εξελίσσεται, ενδέχεται να εμφανιστούν ενδείξεις όπως ψηλαφητό μόρφωμα, αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, εισολκή, ή έκκριμα. Σε περίπτωση που αυτά τα συμπτώματα αγνοηθούν, η νόσος μπορεί να προχωρήσει και να εμφανίσει σημάδια προχωρημένης φάσης, όπως φλεγμονώδης καρκίνος με θερμό και ερυθρό μαστό, πόνους στα οστά, και σημαντική διόγκωση.
Διάγνωση
Η ευαισθητοποίηση των γυναικών στον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού έχει αυξηθεί σημαντικά, προσφέροντας τη δυνατότητα για πρώιμη διάγνωση. Μόλις ανιχνευθεί μια ύποπτη περιοχή στον μαστό, η διάγνωση απαιτεί την πρόσληψη υλικού για μικροσκοπική εξέταση, χρησιμοποιώντας μία από τις παρακάτω τέσσερεις διαγνωστικές μεθόδους:
1. Κυτταρολογική Εξέταση: Χρησιμοποιεί μια λεπτή βελόνα που προσαρμόζεται σε σύριγγα για την αναρρόφηση κυττάρων από την αμφιλεγόμενη περιοχή του μαστού.
2. Ιστολογική Βιοψία: Χρησιμοποιεί μεγαλύτερη βελόνα, απαιτεί τοπική αναισθησία και γίνεται με τομή, εξετάζοντας ένα τμήμα του ιστού.
3. Στερεοτακτική Βιοψία: Το υλικό λαμβάνεται υπό στερεοτακτική απεικονιστική καθοδήγηση.
4. Ανοιχτή Χειρουργική Βιοψία: Η αναγνώριση της βλάβης γίνεται με ταχεία βιοψία κατά τη διάρκεια του χειρουργείου πριν την αφαίρεση του όγκου.
Ενισχύστε την Υγεία σας
Ελπίζουμε ότι βρήκατε χρήσιμες τις πληροφορίες αυτού του άρθρου. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για το πώς η γενετική μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας, συνιστούμε την υπηρεσία Onco Predical της DNA Therapeutics. Αυτή η υπηρεσία προσφέρει εξειδικευμένη γενετική ανάλυση για να σας βοηθήσει στην πρόληψη και διαχείριση της υγείας σας.
Μοιράσου το:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο Telegram(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)